True happiness is in selflessness / Sreća se množi kada se deli

Even one smile, hug, or a warm welcome can fulfill my day, because for me happiness is hidden in those small acts of kindness. Just one hug means a lot, not only to me, but also to them…

23937740778_d9c2869273_b

 

Even though she doesn’t like to talk about herself Bojana decided to make an exception for us and tell us her story. The reason for this is that she wants with her story to help and motivate all the young people who were at the situation as she was 7 years ago.

Every problem is like a big door, you just need a small key to open it easily.

Right now Bojana studies and works in Italy, but 7 years ago when her parents decided to leave Bosnia and Herzegovina (B&H) that seemed to her like the worst decision ever. She couldn’t understand why would she leave everything and start from the beginning in some foreign country when she can attend the same schools in B&H. Now, after all these years, she says that education that she gained  in Italy provided her with  better opportunities to do what she likes the most, and that is to assist and help children and adults with developmental disabilities. She completed a secondary school for special education and rehabilitation of people with mental disabilities (Servizi sociali, Monfalcone, Italy), and  after finishing high school, she enrolled in the Faculty of Education (Scienze dell`Educazione), which provided her with the opportunity to become Special Education Teacher for people with developmental disabilities.

In the meantime Bojana helps elderly and persons that need help in their everyday activities.

Even one smile, hug, or a warm welcome can fulfill my day, because for me happiness is hidden in those small acts of kindness. Just one hug means a lot, not only to me, but also to them, because it is not easy when all your life they reject you just because you are a bit different.  Your sincere hug is worth more to them, than any luxurious car or house, and just this one act of kindness is what makes you a better person”

Someone can criticize her parents’ decision to move to Italy, but now from this point of view Bojana says that she understands it, nonetheless at the same time she stresses that she would like to come back to B&H and build her carrier there. There is no right or wrong decision, make a choice and then YOU make it right. We are the ones that must give meaning to our life.

With this we end our story about Bojana, for which we can say that even though she is still young she is a great example of one selfless person that understands the importance of loving someone and taking care of them without expecting anything in return.

 

***If you want to share your story with us, do not hesitate to contact us over e-mail or over our facebook page.***

 

____________________________________________

 

“Neko mi plati osmehom, nekom toplom dobrodošlicom u svoj dom i punim poverenjem u mene. Sreću predstavlja I udeljen osmeh i zagrljaj. Nekim ljudima te sitnice život znače…” 

 

23937740778_d9c2869273_b

 

Iako ne voli da priča o sebi, Bojana je za nas ovaj put napravila izuzetak. Razlog za to je što želi da pomogne i motiviše sve one koji su se nalaze u sličnoj situaciji u kojoj se i sama našla pre 7 godina, jer kao što i sama kaže: “Tu gde ste zapeli nije neprohodna planina, nego  samo mala prepreka.“

Bojana trenutno studira i radi u Italiji, iako ističe da joj se odlazak iz Bosne i Hercegovine pre 7 godina činio kao najgora odluka njenih roditelja, jer je to značilo mora ostaviti sve i pored svih škola i mogućnosti na Balkanu otići u neku stranu državu i početi sve ispočetka, sada ističe da joj je obrazovanje koja je stekla u Italiji pružilo bolje mogućnosti da se ostvari u onome što najviše voli, a to je  da pomaže ljudima kojima je pomoć, za svakodnevne aktivnosti u životu, neophodna.

Njen vid pomoći orjentisan je ka osobama ometenim u razvoju, deci i odraslima. Shodno tome  završila je srednju školu za specijalnu edukaciju i rehabiliotaciju osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju ( Servizi sociali, Monfalcone, Italy). Nakon završene srednje škole, upisala je i fakultet istog usmerenja ( Scienze dell`Educazione) koji joj pruža mogućnost da postane edukator i profesor osoba ometenih u razvoju. U međuvremenu Bojana pomaže starijim osobama kao I osobama ometenim u razvoju, jer želi da im olakšala svakodnevne životne situacije.

“Neko mi plati osmehom, nekom toplom dobrodošlicom u svoj dom i punim poverenjem u mene. Sreću predstavlja I udeljen osmeh i zagrljaj.  Nekim ljudima te sitnice život znače, jer nije lako kada vas odbacuju ceo život zato što ste drugačiji. Njima je vaš zagrljaj vredniji od od nečijih luksuznih stanova i vila, a vas taj čin čini čovekom. Danas je svet pun ljudi, a malo ko među nama je čovek”, nastavlja svoj razgovor Bojana.

Nije joj žao što su roditelji odlučili da se školuje i odrasta u inostranstvu. Volela bi da se jednog dana vrati i svoju karijeru nastavi u BiH. Možda će neki od vas da ih osude, neki da ih razumeju, ali svi imamo svoje razloge za i protiv.

“Nijedna odluka nije pogrešna, ni moja ni vaša, bitno je pronaći se u njoj, jer živimo da bismo dodali vrednost životu, a ne da bi smo je dobili od njega”, ovako svoju priču o dosadašnjim uspesima i odlukama završava Bojana. Iako mlada  po  godinama, Bojana je sjajan primer nesebične osobe i jedan zaista veliki čovek.

 

*** Ukoliko želite da podelite vašu priču sa nama, slobodno nas kontaktirajte putem    e-maila ili putem naše facebook stranice.***

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s